En nära ögat intervju

Under vissa av intervjuerna jag gjorde i Oaxaca kunde stämningen vara fantastisk, historierna som jag fick äran att lyssna till kunde fylla mig med allt från styrka till sorg och rädsla. En av intervjuerna där mina känslor åkte från topp till botten var med lärarinnan Dalia. Hon tog med mig till staden Etla där hon bor och vi satte oss på en liten restaurang.
Mitt i intervjun tycker jag att jag hör en polisradio. Då jag sitter med ryggen mot rummet vänder jag mig snabbt om, men ser inget och jag fortsätter lyssna till Dalilas gripande historia. Jag fortsätter fråga, frågor vars svar vittnar om en kamp som skulle kunna vara argument nog för den oaxacanska rättvisan att utsätta henne för tortyr, fängelse och mord. Mitt batteri tar slut och jag måste köpa ett nytt för att kunna fortsätta intervjun. Dalila föreslår att jag köper nya batterier och att vi fortsätter intervjun på annat ställe.
När vi kommit ut ur restaurangen berättar hon att det suttit en civilklädd polis bakom min rygg och försökt lyssna på vad vi pratat om. Snacka om att jag kände mig dum. Vad är det värt att jag får höra hennes historia, vad kan jag göra med den för att uppväga de risker som hon tar bara för att berätta den. Jag hoppas verkligen jag kan använda de historier som delats med mig på ett sätt som ger något tillbaka till dessa hjältarna som vågar kämpa för rättvisa inför hotet om att utsättas för de ultimata orättvisorna.
Vi fortsatte den nästan tre timmar långa intervjun på en liten avtagsväg, jag visste inte om jag skulle våga be om att få fotografera henne och publicera historien med bilden i en tidning. Jag tog mod till mig och frågade, hon svara att det var okej. När hon körde mig hem kunde jag inte undgå att undra vart hennes mod kom ifrån. Det var en lärorik berättelse hon delade med mig, och jag är glad att få möjligheten att nu dela en del av den med er.

Intervjun med Dalia kan ni läsa här.

0 Responses to “En nära ögat intervju”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: