Fyra dödade efter skottlossning mot solidaritetskaravan

Enligt rapporter har minst 15 skadats, i byn La Sabana, efter skottlosning mot en solidaritetskaravan på väg till den autonoma komunen San Juan Copala. Femton paramilitärer uppges ha öppnat eld mot bilarna i karavanen därmed dog två personer och andra flydde för att rädda sig från kulorna. En person togs tillfånga varvid han rånades, hotades till döden och släpptes. Fyra personer rapporteras nu döda och fler är troligtvis saknade, enligt medlem från organisationen VOCAL. Tidningen Contralinea rapporterar att två av deras journalister saknas. Två konfirmerade döda efter skottlossningen mot bilarna är en aktivist från organisationen CACTUS och en finsk solidaritetsaktivist.

Efter upprepade attacker mot det autonoma styret i komunen San Juan Copala från organisationen UBISORT som har starka kopplingar till det i Oaxaca styrande partiet PRI organiserade flera organisationer en solidaritetskaravan till området. Karavanen bestod av både en internationell delegation och lokala aktivister från bland annat lärarfackets Seccion 22 och organisationen VOCAL. San Juan Copala som utropade sig till en autonom komun under upproret i Oaxaca år 2006 har sedan dess drabbats av flera mord.

Karavanen genomfördes efter flera mord i området riktade mot det autonoma styret och man har velat avvärja en större massaker då byn den senaste veckan har varit totalt isolerad på grund av att tungt beväpnade UBISORT medlemmar omringat komunen och stängt av både vatten och el. De har sedan tidigare stoppat lärarna från att ta sig till området och därmed har skolundervisningen inte fungerat sedan januari. Karavanen hade med sig mat, vatten, kläder och skulle även se till att lärarna kunde återuppta sitt arbete i komunen.

Just nu är det svårt att få fram information, men det är viktigt att försöka pressa mexikanska regeringen då det verkar som att de skadade inte får vård, utan hålls fångna av UBISORT.

Man kan mejla och fråga mexikanska ambassaden i Stockholm vad som pågår, det viktiga är att de vet att folk följer vad som händer för att inte fler ska bli mördade.

suecia.embamex@telia.com

Telefon: 08- 663 51 70

Information på engelska:

http://elenemigocomun.net/3434/x/en

Information på spanska:

http://autonomiaencopala.wordpress.com/

http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2010/04/27/emboscan-presuntos-triquis-caravana-de-activistas-en-oaxaca

0 Responses to “Fyra dödade efter skottlossning mot solidaritetskaravan”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: