För en annan värld med andra värden och livet som insats

En sakligare uppföljning på gårdagens tragiska händelser i Oaxaca kommer här, först ett par korta fakta, sen ett fördjupande perspektiv.

Det har varit svårt att skriva om det som hänt i San Juan Copala, dels för att informationen som når ut tillvissdel är motstridig och dels för att händelseutvecklingen är omöjlig att förutspå. Det som konfirmerats av alla parter är två döda, en mexikansk kvinna som arbetat med solidaritetsorganisationen CACTUS, och en finländsk man som sedan ett par månader befunnit sig i Oaxaca och arbetat med organisationen VOCAL. Dessförutom uppges det att mellan fem och sju personer saknas varav två journalister från tidningen Contralinea ytterligare två aktivister från VOCAL och en internationell observatör från Italien. En ung kvinna som blivit skottskadad har fått vård och hennes situation är nu stabil.

Både CACTUS och VOCAL är organisationer som arbetar utifrån principer om självorganisering och självhjälp. De är alltså organisationer som försöker bygga egna strukturer autonoma från det kommersiella och politiska systemet, samt genomför ett solidaritets arbete för att stärka de samhällen där dessa strukturer förekommer.

I Oaxaca har många samhällen kvar en autonomi som baseras på att de kollektivt förvaltar jorden och att de direktdemokratiskt tar gemensamma beslut. Dessa traditioner har i många fall räddat dem från det ökande våld som tagit greppet om stora delar av Mexiko, men samtidigt utsatt dessa samhällen för ett periodvis grovt politiskt våld. Detta våld är en konsekvens av ett fortsatt kolonialt krig där denna ”första” civilisation måste utrotas för att bli reducerade till arbetskraft, deras mark till naturresurser och att de inte ska hota den bild av världen som får oss att tro att bara en enda värld är möjlig.

Samhället San Juan Copala har sedan år 2006  försökt bygga ett formellt autonomt styre som baserar sig på gamla traditioner där beslut tas på stormöten och byggs på hänsyn till alla. Likt många andra samhällen har San Juan Copala utsatts för hårda påtryckningar för att inordna sig i det parlamentariska korrupta mexikanska systemet. I regionen så har folket splittras genom att partiet PRI som kontrollerat delstaten Oaxaca i 80 år gett ekonomiskt stöd, vapen och fria händer till vissa parter. Den organisationen som främst representerar partiet PRI i regionen är UBISORT som främst kan beskrivas som en paramilitär grupp.

Det största hotet inte bara mot partiet PRI, utan gentemot alla de politiska partierna och de ekonomiska eliterna, är dessa byars existens. De visar genom att inte låta sig försvinna, för att bara nämnas i historieböckerna, att det finns en annan väg och alltid funnits även om den de senaste 500 åren behövt stå emot flera olika faser av kolonialism och ständigt befläckats med blod. I San Juan Copala har man gjort allt för att ena sitt folk, men ett fåtal med annan agenda och tunga vapen, har ständigt höjt priset på vad det kostar att leva ett värdigt liv.

Situationen är komplex i regionen där San Juan Copala befinner sig, den bebos av ett ursprungsfolk som kallas triquis och de har länge kämpat för sin överlevnad. Medan eliten mördar och bestjäl folket lägger samma elit skulden på ursprungsfolkets interna konflikter, som att folket där är våldsamma i sig och ociviliserade. Möjligtvis vill de på detta sätt öppna upp för att militarisera zonen helt även genom den reguljära armén, eller svära sig fria från en kommande planerad massaker.

Det stora som folket i San Juan Copala och deltagarna i solidaritetskaravanen gör är att de genom sin kamp och sitt risktagande visar värdet av att välja hur man vill leva, ett val för värdighet, fred, rättvisa och frihet, men ett val som kan kosta livet. Så låt oss fira de döda som man gör i Mexiko, låt oss vara stolta över dem, lära oss av deras exempel om vad som är värdigt och inspireras till att göra viktiga val i våra egna liv. Låt oss genom deras minne hylla livet och kärleken som krävs för att stå upp inte bara för sin egen skull, utan för den värld som vi alla ständigt är del av, en gemenskap som vi bara kan fly i teorin. Denna värld som vi kan lämna på olika sätt och av vilket det vackraste är att dö just för de värden som gör det möjligt för oss att förstå och njuta av denna gemenskap.

Bilder från tidningen Contralinea som fortfarande saknar två av sina journalister.

http://picasaweb.google.com/118243071888638736454/SanJuanCopala#5465280795937645442

Artikel som publicerats i svenska medier:

http://www.fria.nu/artikel/83570

http://sverigesradio.se/ekot/artikel.asp?artikel=3660679

Artikel i största mexikanska dagstidningen La Jornada:

http://www.jornada.unam.mx/ultimas/2010/04/28/un-finlandes-y-una-mexicana-las-victimas-mortales-en-ataque-a-caravana-en-oaxaca-ong

Information på engelska:

http://friendsofbradwill.org/

1 Response to “För en annan värld med andra värden och livet som insats”


  1. 1 Anton april 29, 2010 kl. 12:29

    Tack för bra och saklig info!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: